В първия ден на месец март общинското предприятие "Чистота" започна пролетното миене на улиците в Пловдив. Официалният старт беше даден от заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов и директорът на предприятието Десислава Георгиева, предава "Фокус".

В пролетното миене ще участват 13 броя миячни машини. Първоначалното миене ще е на маркуч, каза директорът на ОП "Чистота" Десислава Георгиева.

Пловдив може би е първият град в страната, в който започва толкова рано пролетното машинно миене. Това е традиция, която се подновява, допълни заместник-кметът Иван Стоянов.

Преди самото миене улиците в града са почистени от метачни автомобили и работници ръчен труд, за да се изгребе натрупаната през зимния период мръсотия и да не се запушват дъждоприемните шахти.

"Започваме усилено миене, за да може да отговорим на очакванията на пловдивчани да няма запрашаване и най-вече да отговорим за подобряване качеството на атмосферния въздух. Община Пловдив е много чувствителна на тази тема и ние работим по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това вече дава резултат и няколко поредни години на измервателната станция на "Каменица" сме под 35 дни годишно, което е нормата на ЕС, зададено като критерий" - посочи Стоянов

Първоначално машините ще измият основно абсолютно всички пътни артерии в града. Улиците първа категория ще се мият ежедневно, втора - три пъти в седмицата, трета - два пъти. Вътрешнокварталните улици ще се мият на маркуч, като идеята е да се измие основно под автомобилите и тротоарите, които иначе остават неизмити.

Георгиева призова гражданите да спазват графика за изхвърляне на едрогабаритните отпадъци, за да може градът да бъде по-чист.