Стари коли скоро няма да могат да влизат в центъра на Пловдив. Това реши Общинският съвeт, гласувайки с 44 гласа "за" и без нито един "против" или "въздържал се" "Методика за въвеждане на зони с ниски емисии на вредни вещества (замърсители на атмосферния въздух) на територията на община Пловдив", съобщава "Фокус".

Бензинови коли с Евро 1, 2 и част от Евро 3, произведени до 01.01.1998 година ще бъдат ограничени да влизат в централна градска част на Пловдив.

По-голяма рестрикция ще има обаче за дизеловите автомобили. При тях отпадат и коли до Евро 4, които са произведени до 01.01.2007 година.

Според анализите, засегнати от тази мярка ще бъдат близо 40% от колите в Пловдив.

Програмата предлага два варианта за обхват на зоните, като начало на ограниченията е 15 октомври, когато е и началото на отоплителния сезон, а краят - 15 март.

Община Пловдив предлага регулаторната мярка с цел осъществяване на Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Пловдив.

Предлага се още да бъде вдигната и цената на "синята зона". Целта е все повече хора да се откажат да използват автомобилите си в града.