Община Пловдив подготвя забрана за достъп на стари коли в центъра на града, съобщи БНТ. Предвижда се да се ограничи влизането на автомобили в дните, когато замърсяването на въздуха с фини прахови частици надвишава нормите. Пловдив често влиза в класациите за градове с мръсен въздух.

"Основното замърсяване е от горенето на твърди горива. От битовия сектор - около 60%, около 30% е замърсяването от транспортния поток", заяви Елена Найденова, експерт дирекция "Екология" към общината.

Пловдив вече започна подготовка по определяне на така наречените зони с ниски емисии. "Както е в другите големи градове говорим за централната градска част, там където има струпване на автомобили", допълни заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов.

Според експерта Елена Найденова е възможно такива зони да бъдат формирани и в други части на територията на общината. "За да се формира такава зона са нужни редица анализи, включително и технологични, екологични и социални. Не е за подценяване възприемчивостта на обществеността по отношение на тези зони", каза още Найденова.

От средата на годината се предвижда пунктовете за технически прегледи да маркират автомобилите със специални стикери, които ще категоризират колите по отношение на вредните газове.

"С камери ще бъдат контролирани автомобилите, които нямат право да влизат в тези зони", отбеляза заместник-кметът Тодор Чонов.По думите му по този начин ще се ограничи влизането на автомобили в дни, когато замърсяването с фини прахови частици надвишава нормите.

В Пловдив предстои да бъдат закупени два газанализатора.

"Идеята е нашите служители от общинския инспекторат, съвместно с екипи на Пътна полиция на място да спират автомобили, да проверяват димността и евентуално тези, които превишават определени норми, да бъдат спирани от движение и насочвани към сервизи за отстраняване на повредата и нов годишен технически преглед", каза още Тодор Чонов.

Местната власт обмисля ограниченията за влизане в зоните с ниски емисии да се въведат от следващата година.