Повече от два месеца след като сграфитото на Димитър Киров в Стария Пловдив падна след пороен дъжд, работата по възстановяването му все още не е започнала.

Междувременно стана ясно, че ще трябва да се направи ремонт и на покрива на сградата, което още повече ще забави реставрацията.

След като дълго време община Пловдив не успя да намери подходящото строително скеле, частна фирма монтира безплатно конструкция, за да започне по-бързо реставрацията.

"Йонко Коркинов монтира скелето. По отношение на изисквания за стабилност и работа е изключително, направено много професионално. Той опъна и платната, така че сграфитото ще бъде защитено от атмосферните влияния", каза Елена Кантарева от ОП "Старинен Пловдив", цитирана от БНТ.

Реставраторите от ОП "Старинен Пловдив" са установили на място, че мазилката е сериозно подкожушена и ще е необходима доста работа за аварийното й укрепване.

След поставянето на скелето и първоначалния оглед, който е направен от специалисти, става ясно, че има проблем с покрива на сградата, върху която е направено сграфитото.

Ремонът на покрива ще си извърши от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, която стопанисва сградата. Дори подмяната на керемиди обаче, както и козирката предстои да се съгласува с НИНКН, защото двуетажната възрожденска къща е паметник на културата от местно значение.

"Надявам се процедурите да не бъдат толкова дълги и толкова сложни, колкото за сграда от национално значение, за да можем да използваме топлия сезон и да се проведат реставрационните дейности върху сграфитото, което искам да кажа, че е в доста тежко състояние", каза Елена Кантарева.

След приключване на съгласувателните процедури община Пловдив трябва да осигури средства за възстановяване на фасадната живопис, дело на Димитър Киров. Надеждите са, че до началото на есента сграфитото ще посреща обновено туристите на входа на Стария град.