Абсурден казус от пловдивския квартал "Коматево". Възрастни жени бедстват вече 8 години и живеят без ток и вода във фургон, съобщи bTV.

Всяка сутрин Стефка и Фанка Недкови вървят по километър и половина, за да си налеят вода. Живеят във фургон и пристройка без ток и вода вече 8 години. Фамилната им къща е бутната през 2015 г., защото се оказва незаконна. Тогава са спрени токът и водата.

"Ток и вода нямаме. Вода наливаме от гробищата. Аз си пия от тая вода", разказа 75-годишната Стефка.

Къщата е била построена от техния баща през 1962 г.

"Тук е имало мивка, канализация. Допреди 2015 г. имат партида за ток, за вода, за всичко. Идва обаче багерът и почва да бута", разказа Аврам Аврамов.

Имотът на семейство Недкови е общински и е даден за ползване от тогавашното Трудово кооперативно земеделско стопанство (ТКЗС) на баща им с отстъпено право на строеж.

"В този протокол са вписани 16 семейства, които получават от ТКЗС-то оземление. Бащата на тези хора е платил 1800 лева за това място", добави Кера Карова, която е съседка на двете жени.

"Отстъпено право на строеж е на общинската земя. Тогава те не са изпълнили условията за това отстъпено право, тоест да построят дадена квадратура, както им е дадена по план", обясни кметът на район "Южен" Атанас Кунчев.

53 години семейство Недкови имат партиди за ток и вода и редовно плащат данъците на имота.

"Миналия месец им е предложено от общината на въпросните хора да бъдат настанени в дом за възрастни хора и те са отказали", каза Кунчев.

Милостиви съседи се опитват да възстановят тока и водата, но без успех.

"Хора с връзки се опитват да вземат техния парцел и съседния, и да направят хотел", обясни Карова.

"Най-силно ме възмущава как държавата за едни е майка, за други мащеха. В целия Пловдив има 2 хиляди постройки за бутане, уж, незаконни. А те избират точно тази, защото този парцел е много апетитен. Чакат ги да измрат, за да им вземат парцела. Това направо е геноцид", допълни Аврамов.

Стефка и Фанка Недкови ще останат без ток и вода в зимните студове, защото не искат да напуснат бащиния имот от страх, че ще им бъде отнет.