Близо 600 учениците от професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот бяха евакуирани тази сутрин. Причина е ураганният вятър, който е изпочупил голяма част от стъклата на учебното заведение. Това съобщи директорът на гимназията Катя Адарска пред TrafficNews.bg.

Директорката на гимназията е сигнализирала охраняваща фирмата, че в училището има счупени входни врати и е помолила допълнително да бъде осигурена нощна физическа охрана, тъй като местните фирми няма да успеят до довечера да възстановят щетите. Счупени са стъклопакетите на входните врати на учебната сграда. С цел да се гарантира сигурността на децата, заради опасност от счупване на прозорци, учебните занятия са прекратени днес, съобщи Рангел Райчев от Регионалното управление на образованието в Пловдив пред БТА.

В района духа силен вятър с пориви до 90 км/ч. Паднали са част от пилоните, които държат знамена в града. Вятърът е преместил и част от контейнерите за смет.

Заради студа и силния вятър днес няма занятия и в две училища в Клисура - професионалната гимназия по икономика "Тодор Влайков" и основното училище "Христо Г. Данов". Заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски каза, че пораженията в града не са сериозни: "Паднали дървета, счупени стъкла, има случаи на паднали стълбове за улично осветление. Имаме и контейнери, които вятърът ги е бутнал". "На всеки сигнал реагираме своевременно", допълни заместник-кметът.

Вятърът вилнее и в Карлово - счупи прозорец и витрина на магазин в центъра на Карлово. По улиците в града има паднали пътни знаци и пътни табели, има обърнати контейнери за смет. Северната част на Карлово от сутринта е без ток, съобщи "Марица".

От администрацията на община Карлово предупредиха за силен вятър със скорост около 90 км в час. От Кризисния щаб съветват гражданите са бъдат предпазливи при движението си по улиците и да не се движат близо до сградите, поради опасност от падащи предмети. От щаба съветват гражданите да приберат от терасите и балконите предмети, които може да паднат и наранят някого, а собственците на строителните фирми да укрепят скелетата.

Силен вятър духа и на територията на Пловдив. Сигнали за паднали на пътя клони постъпват от сутринта в Областното пътно управление (ОПУ), съобщи  дежурният в ОПУ. Водачите трябва да бъдат внимателни и да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Силният вятър е нанесъл щети и в Смолян. Заради скъсан въздушен електропровод Средното училище "Отец Паисий" в града е без ток и е неучебен ден за учениците на засегнатото училище.

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес жълт код за цялата страна заради силен вятър, съобщиха от НИМХ. Предупредителният код е заради силния и временно бурен север-северозападен вятър, който е с пориви до 20-24 метра в секунда.