Два протеста пред Общинския съвет се проведоха в Пловдив заради проблем с училищни сгради.

Родителите на най-старата гимназия в града - "Св. Св. Кирил и Методий" се събраха на протет, недоволни от забавения ремонт на сградата, която е национален паметник на културата. Реконструкцията се бави вече 8 години, въпреки че за нея има осигурени 8 млн. лева, предаде NOVA.

Първоначално Общината възложи ремонта да се извърши чрез инженеринг. ВАС обаче спира тези действия. Впоследствие фирмата, спечелила поръчката, се отказала от ангажимента си. Предстои местните власти да водят преговри с втората в класирането компания, но родителите и учителите се опасяват, че цялата процедура ще отнеме твърде дълго време, докато междуременно здравето и животът на учениците са застрашени от падащи големи камъни и парчета от мазилката от фасадата.

Другият протест пред Общинския съвет е за бъдещето на ОУ "Драган Манчов", приютило и Математическата гимназия. Общината предлага основното училище, в което учат 700 деца, да бъде преместено в нова сграда, която тепърва ще се строи със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Родителите и учителите обаче не са съгласни с преместването в ново здание, тъй като то било доста по-отдалечено.

В същото време Математическата гимназия настоява Общината да построи за тях обещаната самостоятелна сграда. Преди 20 години е направена първа копка за нея, но средства за изграждането ѝ така и не са осигурени.