Планираното увеличение на цената за таксиметров превоз в община Пловдив ще бъде в рамките на 10 процента, съобщиха от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. Новите цени все още не са определени окончателно, тъй като в момента тече обществено обсъждане на новата наредба, която ще определя максималните и минималните им прагове. Проектът е публикуван на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане на 17 май.

В проекта е заложено минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната - 1,80 лева на км. Нощната тарифа пък трябва да е минимум 1,29 лв./км и максимум 1,90 лв./км. В момента пловдивчани плащат за таксиметрови услуги 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта.

Първоначалната такса след повикване е фиксирана на 1,95 лв. за дневна тарифа и 2,05 лв. за нощна. В старата наредба размерът на таксата за престой е 0,30 лв. на минута. Ако измененията на цените влязат в сила, таксиметровите водачи ще имат правото сами да определят ценоразписа си в рамките на предвидения минимум и максимум.

По повод предстоящото увеличение на цените за таксиметров превоз от Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи излязоха с отворено писмо, в което опровергават разпространявана информация, според която увеличението на цените ще бъде тройно.

"Таксиметровите превози няма да поскъпнат тройно. Да, ще има повишение на цената на предлаганата услуга, но ще бъде по-малко от 10 процента", каза за БТА Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията. Той допълни, че от 2014 година досега всички искания за увеличение на цените са били отхвърлени, поради което в момента максималните допустими тарифи в Пловдив са по-ниски от минималните в други градове.

Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи входира до Общински съвет - Пловдив искане за актуализиране на тарифите на таксиметровите услуги на 28 февруари 2024 г., а на 29 април беше проведена среща за съгласуване по това искане. За да влязат в сила новите цени, е необходимо предвидените изменения в наредбата да бъдат гласувани от Общинския съвет.