Инсталацията за рециклиране на излязли от употреба гуми ще бъде изградена на нов терен - в област Пловдив. Това стана ясно от разпространена позиция на възложителят "Еко Енерджи 50" ЕООД, чието инвестиционно предложение получи отказ от РИОСВ преди дни.

"Както вече е известно РИОСВ прекрати процедурата по ОВОС за инсталация за рециклиране на гуми, започнала през Ноември 2021 г.. Причините не са повлияни от информациите в медиите и изречените неистини, а заради ново излязла Наредба, оповестена на 16 януари 2024 г от РЗИ до РИОСВ", се посочва в позицията им.

Все още се проучват терени, които са подходящи за съоръжението и отговарят на всички законови изисквания, допълват от компанията.

Миналата седмица Регионална инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ) прекрати процедурата по "Оценка на въздействието върху околната среда" (ОВОС) по отношение на инвестиционното намерение на фирма "Еко енерджи 50" ООД за изграждането на инсталация за рециклиране на гуми в район "Южен" в града, започнала през ноември 2021 година. Причина за недопустимост е несъответствие с изискванията на наредбата от юни миналата година за условията и изискванията, на които трябва да отговарят площадките за съхраняване или третиране на отпадъци. От екоинспекцията посочват, че липсва минимално отстояние от 500 метра между площадката на планираната инсталацията и редица обекти, подлежащи на здравна защита. Решението е съгласувано с Регионалната здравна инспекция - Пловдив и Община Пловдив.

Инвеститорът оповести, че ще се съобрази с тези изисквания на наредбата и ще премести площадката извън територията на Пловдив, на друго подходящо място в Пловдивска област.

Процедурата по одобряване този път ще бъде значително по-кратка, ангажирали се от РИОСВ, тъй като резултатите от досегашните проверки върху инвестиционното предложение няма да загубят давност.

"Предвид на обстоятелството, че имаме вече редица направени процедури и действия по Доклада за ОВОС се надяваме да получим окончателно решение от РИОСВ в кратки срокове. За всичко това ще информираме своевременно обществеността на Пловдив и да решим проблема със замърсяването от стари автомобилни гуми, чрез нови иновативни технологии, безвредни за въздуха, водата, почвата и човешкото здраве", съобщиха от "Еко Енерджи 50

Час преди това общинските съветници от "БСП за България" и политически клуб "Екогласност" се обявиха срещу изграждане в Пловдив на инсталацияно за рециклиране на гуми. Това съобщиха на пресконференция съветниците Костадин Палазов, Минка Сърнешка и Калин Милчев, председателят на "Екогласност" Емил Георгиев и народният представител Иван Петков.

Емил Георгиев обясни, че процесът на рециклиране на гумите започва с отделяне на метала в тях и нарязването им. След това гумата се вкарва в камерата за горене в безкислородна среда - пиролиза. По думите на председателя на "Екогласност" при горенето във въздуха ще се отделят карбонови частици.

При тези инсталации се отделят различни фракции тежки субстанции и газове, които са вредни, както за хората, така и за природата, посочиха от партията. Пловдивска област е с плодородни земи и не знам къде ще я сложат, коментира Палазов. Според него проблемът при подобни инсталации е слабият контрол на институциите след пускането им в експлоатация.

От партията и клуба настояват обществените обсъждания за инвестиции, касаещи здравето на хората, да се организират в Общинския съвет на съответната община, а самата администрация да се консултира с общинските съветници при издаването на становища.