Разширяват „Синя зона“ по няколко булеварда в Пловдив. Това стана ясно, след като общинските съветници приеха промени в наредбата за временно паркиране с 33 гласа „за“, 7 – „против“ и 7 „въздържал се“.

Отсечките се намират в район „Северен” и в район „Централен”. В обхвата на платеното паркиране вече ще влизат ул. „Полк. Сава Муткуров”,която започва от моста на УХТ и свързва моста на Герджика до улица „Средец”. Последната улица също ще попадне в Синя зона.

Останалите улици са в центъра на Пловдив. Така в списъка влизат отсечка на бул.“Цар Борис III-Oбединител №118, ул. „Преслав” около училище „Алеко Константинов”, „Антон Безеншек”, ул. „Балчик”, ул. „Капитан Бураго” и ул. „Цанко Церковски“.

Синя зона ще бъде и ул. „Гладстон” от северната страна на мола. За разлика от разширението на синята зона, ограничаването на паркирането на ивалидите до 3 часа предизвика сериозни дебати сред общинските съветници.

От „Демократична България“ направиха две предложения по темата, които не бяха приети. Едното беше при липса на свободни места за хора с увреждания те да могат да паркират автомобила си на всяко място от Синята зона до 3 часа. Второто беше – инвалидните места да се завишат с 10 % след направен анализ в местата, където е необходимо. „Не знам защо се концентрирахме около ограниченията на хората, които имат нужда да отидат до дадена институция, а в същото време електромобилите ще могат да паркират неограничено. Обслужваме една група за сметка на друга. Опитваме се да свием инвалидите“, коментира общинският съветник от БСП Ангел Иванов.

Независимият съветник Слави Георгиев пък отбеляза, че приетите промени не разрешават цялостния проблем с паркирането в „Синя зона“. С какво общинските и държавни служители са по-привелигировани от другите. Половината от ул. „Христо Г Данов“ е зает с коли на ЕВН – да те си плащат, но обикновения гражданин няма къде да спре в района. Оказва се, че даваме предимство на приходите, а не на удобството на хората.

Заради служебните места на някои фирми гражданите няма къде да спират“, добави Георгиев.