В първия ден от кампанията са ваксинирани 285 медици от Пловдив и областта, съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб /ОКЩ/ Дани Каназирева.

"Това е повече от очакваното. Първоначално 163-ма медици бяха заявили желание, но се оказаха много повече. Във всяка една болница е създадена изключителна добра организация. Наистина благодаря на всички, които дадоха пример и показаха, че лекарската професия е отговорност и призвание", каза Каназирева.

Ваксинацията в областта е започна в 10 болници, като най-много са имунизирани в МБАЛ "Свети Мина" и УМБАЛ "Свети Георги", където сред първите поставили си ваксината са проф. Карен Джамбазов, проф. Мариана Муржджава, проф. Стефан Костянев и проф. Ангел Учиков.

Първият ваксиниран в Пловдив бе д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз. Това стана в В УМБАЛ "Свети Георги".

"Ние нямаме други вариант за справяне с епидемия, за която няма дефинитивно лечение, единственият начин да я управляваме са ваксините", заяви д-р Иван Маджаров.

За пловдивските медици стартът на ваксинацията е исторически ден, който поставя началото на края на COVID-19.

"Всеки, който е видял на живо какво се случва и какво може да причини Ковид, смятам, че ще избере ваксината", каза д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар.

"Ваксините са спасили света от толкова много заболявания, че не мога да си представя, че някой е против ваксините. Вече като съм боцнат ми олекна", каза д-р Пенчо Делев, акушер-гинеколог.

В здравната инспекция в Пловдив днес по спешност трябваше да бъде разкрит трети имунизационен кабинет.

"Наложи се да ги увеличим, защото желаещите се оказаха повече за деня и с готовност", заяви д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ - Пловдив.

Общо в трите разкрити кабинета в РЗИ са имунизирани 125 медици от спешна помощ, джипита и стоматолози. Утре в имунизационната кампания ще се включат още три болници - МБАЛ "Свети Иван Рилски" и общинските болници в Първомай и Раковски.

Очаква се за няколко дни да бъдат използвани всички 1000 ваксини, които пристигнаха в Пловдив.

"В момента имаме 200 души в списък, които трябва да имунизираме за три дни, така че броят на всички ваксини, които имаме в момента, ще бъде напълно използван. Следващите ваксини, които дойдат, има хора в списък, които очакват да бъдат поставени", обясни проф. д-р Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ "Св. Георги".

Първата Covid ваксинация в България беше направена тази сутрин в 9.59 ч. в болница "Св. Анна" в София, а първият ваксиниран е здравният министър Костадин Ангелов. Ваксини са доставени във всички областни градове.