Жената, която беше докарана в родилното отделение на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" с полицейски ескорт на линейката, е изписана. Бебето ѝ и тя са живи и здрави и благодарят на лекарите и на полицаите, които им спасиха живота. Това съобщават от АГ клиниката на лечебното заведение, където младата жена беше приета в изключително тежко състояние и с опасност за живота за нея и бебето й.

Родилката беше приета на 20 юли с тежка акушерска патология -преждевременно отлепване на плацентата с обилно кървене, в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив. Тя бе хоспитализирана по спешност в клиниката по Акушерство и гинекология, а бебето бе изродено с цезарово сечение.

"Известно е, че тази патология е една от най-опасните и потенциално застрашава здравето и живота на бременната и плода преди и след раждането при липса на своевременно поставяне на диагнозата и адекватно акушерско поведение", обясни началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова.

"Жената дойде по спешност с обилно кървене и силни болки. Ние се организирахме изключително бързо, докато излязат резултатите от необходимите изследвания. Ситуацията изискваше да се действа незабавно и може би за 10 минути бяхме в готовност целият екип, защото беше въпрос на минути да спасим и двата живота", разказва и д-р Екатерина Чолакова, която приема и води операцията на пациентката.

Когато всичко приключва, тя съобщава щастливата новина за успешно роденото момченце на бащата и семейството, които не сдържат радостта и благодарността си. "За нас радостта е не по-малка и важното е, че останахме с усещането, че си свършихме работата, целият екип", допълва д-р Чолакова.

Пациентката изказа благодарности за високия професионализъм и бързата реакция на екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози-реаниматори и на медицинските специалисти по здравни грижи. Благодарение на тях майката и новороденото са в добро общо състояние. Екипът, който е помогнал за успешното раждане и грижи за майката и бебето са д-р Екатерина Чолакова, д-р Любомира Кръстева, д-р Мина Рухини, Д-р Борис Георгиев, акушерките Христина Илиева и Стефка Нестерова, неонатологът д-р Софка Славова и анестезиологичната сестра Иванка Рускова.