Транспортен проект, който трябва да облекчи трафика в центъра на Пловдив, се превърна в ябълка на раздора между местната власт и жители на града, съобщи БНТ.

Тази сутрин недоволни от бъдещата реконструкция излязоха на протест. 

В близост до един от мостовете на река Марица започва подготовката за изграждане на подлез, който да поеме потока от автомобили без да има кръстовище с един от централните булеварди на Пловдив. Хората се страхуват от пропадане на булеварда край Водната палата. Те обясниха, че подпочвени води могат да доведат до свличане на къщи.

"Имаме съмнения за състав на престъпление срещу стопанството от страната на кмета на община Пловдив", заяви в "Денят започва" Ивайло Спасов.

Новото кръстовище ще слиза под земята, успоредно на реката и ще замени кръговото. Това е надеждата на общината за отпушване на трафика.

"Ние не сме видели проекта, нито как ще изглежда, нито сме чули становища на специалисти, тук е сериозно положението с подпочвените води, с това какво ще се случи с нашите къщи, които са около брега на реката, има риск за имуществото и живота ни", допълни Емилия Манолова.

"Изграждането на този проект носи огромни рискове", каза още арх. Чавдар Тенев.