Градска художествена галерия - Пловдив получи от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) становище за съгласие с промените в идейния проект за реставрация и адаптация на "Баня Старинна" като Зали за съвременно изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на галерията. Това дава възможност да започне вторият етап от договора с проектанта - изготвянето на технически проект, който трябва да е готов за 90 работни дни.

След като се изготви техническия проект, ще започне премахването на прилежащите помощни постройки. Очаква се да се направи и археологическо проучване на разчистения терен, както и заснемане на тази част от сградата - паметник на културата.

Междувременно се наложи обезопасяването на пространството около сградата с поставяне на временни оградни съоръжения заради ронеща се фасада. Проблемът се появява периодично от години заради теч в този сегмент от покрив, обясниха от галерията. Оттам е изпратено писмо до инспектората на Министерството на културата с молба за създаване на специализирана комисия, която да даде предписания за авариен ремонт, който може да бъде финансиран от Община Пловдив.

Градската художествена галерия придоби сградата преди три години. До тогава тя бе Център за съвременно изкуство.