Пожарникари спасиха къщата на семейство с три деца от пловдивското село Рогош, които запалили печката в дома си и тръгнали на пазар в Пловдив. Щастливците благодариха на огнеборците за навременната намеса, става ясно от публикация на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив във Facebook.

Вижте снимки

Огънят е тръгнал от комина и е обхванал само покрива на сградата. Пожарът на покрив на къща е един от най-специфичните и сложни за гасене. Височината на сградата, хлъзгавите керемиди, трудния достъп и силното задимяване са истинско предизвикателство за работата на терен. Горящата площ не може да бъде гасена с обливане, тъй като огънят обикновено е обхванал покривната конструкция и подпокривно пространство, уточняват от пловдивската пожарна. 

И изказват благодарност за добре свършената работа на втората дежурна смяна на Трета служба в Пловдив: огнеборците Димитър Димитров, Николай Тинков, Христо Шенчев, Пламен Писков, Георги Христов, Павел Кубански и Стефан Петров и колегите от Първа служба, дошли на помощ: Недялко Пищялов, Атанас Георгиев и Тодор Георгиев.

# Щастието да помогнеш!#

Ето какво написаха Стоянка и Димитър Арабаджиеви от село Рогош: "Благодарим ви момчета, че спасихте дома ни! Тази сутрин запалихме печката и решихме да отскочим до Пловдив, за да напазаруваме, защото по-малките ни деца близначета, имат рожден ден. Бяхме спокойни - 84- годишната ни майка остана у дома. На връщане в селото ни посрещна комшийка, която извикала пожарната, защото видяла, че къщата ни гори. Заварихме пред входа пожарните коли. Това е нашия дом, който сме градили над 35 години! Имаме три дечица какво щяхме да правим иначе, идва зима?! Огънят е тръгнал от комина и е обхванал само покрива. Имали сме късмет, че са дошли и са действали много бързо"- споделиха стопаните на къщата.

"Не съм уплашен", каза 7- годишния Милен, който бе донесъл бутилка вода на единия от огнеборците." Искам да стана като тези батковци с каските!"

След като е получен сигналът за горящ покрив на къща в село Рогош към населеното място са изпратени 3 пожарни автомобила.