За това работиха 5 пожарни екипа и няколко камиона, които засипваха с пръст пламъците и димящите части на депото за боклук. На място обаче остава дежурен пожарен екип, който има за цел да погасява евентуално възникнали нови огнища, предаде БНР.
Тази сутрин в 7 часа ми докладваха, че пожарът е погасен окончателно, каза главният еколог на общината Христо Минков, но добави, че там все още има дим. Има безветрие, но въпреки това димът явно се разнася над Пловдив. От сутринта ми се обаждат много граждани за това, каза още Минков, цитиран от "Фокус". По думите му това, че мирише, не означава, че е опасно за здравето на хората. Въпреки това очаквам резултатите на РИОСВ, за да разберем дали всичко е в допустмите норми, каза той. Ежедневно през последните четири дни еко-инспекцията в Пловдив измерваше съдържанието на вредни вещества над околните селища.
Сметището край Цалапица е умишлено запалено, потвърди началникът на националната служба за противопожарна безопасност гл. комисар Никола Николов. Междувременно, в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия кметът на Пловдив Славчо Атанасов каза, че "има умишлено запалване на сметището в Цалапица. Мотивът за това е страхът, че ще се приемат още софийски бали на сметището."
Той призова тези, които палят балите, да спрат, защото при всички случаи той няма да позволи повече бали софийски боклук да бъдат извозвани на пловдивското сметище. Това не е в интерес на Пловдив, каза още Атанасов. Кметът на Пловдив допълни, че пожарът вече е потушен и че през половин час се правят измервания на въздуха и гражданите няма от какво да се притесняват.