Общинският съвет в Пловдив одобри актуализация на таксата за издаване на разрешителни за строеж по предложение на главния архитект Димитър Ахрянов. От септември таксата се вдига на 5 лв. за квадратен метър, съобщава "Марица".

Един от основните проблеми на Пловдив е презастрояването. В много части на града се изградиха огромни комплекси, които трудно се вписват в съществуващата инфраструктура. До момента цената за строително разрешение беше е една от най-ниските в цяла България - само 1 лв. на кв. м., като максималния размер, който заплащат строителите е 7000 лв., независимо от разгърнатата застроена площ.

Архитект Ахрянов аргументира предложението си с примери от другите големи градове в страната. За сравнение цената в община Бургас е средно 7 лв. кв.м., във Варна между 1.35 лв. и 8.10 лв. в зависимост от вида на сградата, а в София между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване, без да има таван на плащането към бюджета, показват анализите.

Условия за издаване на строително разрешително в Пловдив не са променяни от 2006 година, когато цените на имотите са били на много по-ниски нива, както и инвестициите, които общината е правила за прилежащата инфраструктура към всеки нов обект.

"За да защитим интереса на всички граждани на Пловдив и за да можем да разполагаме с повече средства, които да инвестираме в облагородяване на кварталите и междублоковите пространства, се налага да вземем това решение", коментира кметът Здравко Димитров.