Пловдивски полицаи арестуваха хитра авторка на романтична измама по интернет, съобщи БНР. До разплитане на случая се стигнало след получен наскоро сигнал в отдел "Икономическа полиция" в местната дирекция на МВР.

Мъж от областта разказал, че в началото на годината приел покана за приятелство в социалната мрежа от непозната жена. След първото съобщение двамата започнали да се опознават взаимно с чатове в интернет, а после кореспонденцията им се прехвърлила и през мобилно приложение за видео и аудио разговори. Скоро мъжът добил впечатление, че неговата събеседничка изпитва искрени чувства и се съгласил на предложението й да заживеят заедно в дома му.

В деня, в който жената трябвало да пристигне, получил телефонно обаждане от нея. Силно притеснена тя съобщила, че по пътя е закъсала с автомобила си. В разговора се намесил и мним автомонтьор, който обявил, че повредата е много сериозна и поискал около 6000 лева за спешното й отстраняване. Без да се двоуми, потърпевшият превел сумата на посочена банкова сметка и останал в очакване на "любимата" си която обаче повече не се появила и станала неоткриваема.

След задълбочената професионална работа е установена самоличността на измамницата - на 33 години, от плевенско село. При спецакция в сряда тя била задържана, а при претърсване в дома й са намерени и иззети различни веществени доказателства.

В началния етап на разследването са документирани 15 случая, при които жената е оплела в мрежите си мъже от цялата страна, отнемайки от тях около 20 хиляди лева. Основно предлогът, под който им искала пари, бил свързан с автомобила й - за ремонт или ползване на пътна помощ, за зареждане с гориво, плащане на глоби или наложен запор.

Активната работа на служителите продължава, а от направения анализ на събраните до момента материали се предполага, че потърпевшите от престъплението са много повече - около 50, а сумата възлиза на над 70 хиляди лева.

С решение от днес на Районен съд - Пловдив на измамницата е наложена постоянна мярка "задържане под стража".