Учениците от езикови гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов" ще използват безплатно спортния комплекс, който общината ще строи в двора им. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът по спорт и младежки дейности на Пловдив Георги Титюков, цитиран от БТА.

Комплексът ще се намира в западната част на общия двор на гимназиите, който е с големина около 150 декара.

Първият етап от строителството на комплекса, за който вече е избран изпълнител, е на стойност 5,731 млн. лева. Финансирането се осигурява от бюджета на общината. Ще бъдат изградени 8 игрища, от които две големи футболни, три за минифутбол и три многофункционални - волейбол, хандбал, волейбол, тенис и падел корт. Предвидени са дренажна поливна система, ограда, осветление и контрол на достъп, обясни Титюков. Вторият етап предвижда построяването на спортна зала от типа на физкултурните салони. За нея предстои да бъде обявена отделна обществена поръчка. След 19:30 часа и през почивните дни е възможно комплексът да се използва срещу заплащане от външни лица, за да се самоиздържа, коментира зам.-кметът.

Директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев уточни, че необходимост за спортни съоръжения има безспорно, защото в двете гимназии се обучават около 2500 деца, от които 400 живеят в общежитията. По думите му в проекта липсват пътеки за бягане и други съоръжения, които се използват в учебния процес. За да преминат гимназиите на едносменен режим, е необходимо първо да се построи новият салон, защото сегашният е малък и не позволява няколко класа да провеждат едновременно физическо възпитание.

Договорът с фирмата-изпълнител ще бъде подписан до дни, след което започват да текат 120 дни за проектиране и съгласувания, в които ще се включат и директорите на училищата, увери Титюков. Срокът за изпълнението на проекта е 210 дни.