Пловдивска област е на шесто място в страната по брой точки по български език и литература (БЕЛ) и по математика, сочат резултатите от националното външно оценяване след седми клас. Това съобщи на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в града Антоанета Пакова, предаде БТА.

На изпита по БЕЛ са се явили 5948 ученика, които са постигнали среден резултат 55.59 точки. Така от девето място в страната през миналата година, през тази са на шесто. По математика общо 5919 ученика са участвали в оценяването като средният брой точки по предмета е 35.26. Резултатите по математика са устойчиви и близки на миналогодишните, коментира Пакова.

Трима ученици - двама по български език и литература и един по математика, не са се явили на оценяването, защото имат максимален брой точки от националната олимпиада и им се присъждат по 100 точки. Те са от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив и Основно училище "Ангел Кънчев" - Асеновград.

По БЕЛ със 100 точки има петима ученици, а с нула - 41. По математика с максимален резултат са 27 седмокласници, а с минимален - 32. Тази година няма ученици със 100 точки по двата предмета. Една ученичка от Средно училище "Цар Симеон Велики" в Пловдив е със 100 точки по математика и 99.5 по БЕЛ.

Кампанията, която предстои за приема след седми клас, започва с подаване на заявления за първо класиране от 5 до 7 юли. Класирането се обявява на 12 юли, а записването е до 18-и. Подаването на документите ще се извършва чрез електронната система, в пет центъра в Пловдив и по един във всяка община в областта. Разликата тази година е, че в трето и четвърто класиране ще подават документи само деца, които не са записани в нито едно училище в страната, посочи Пакова. Цялата необходима информация е качена на сайта на РУО-Пловдив.

При външното оценяване след десети клас по БЕЛ за областта средният брой точки е 48.46, които нареждат областта на девето място в страната. По математика областта е на 12-о място със среден брой точки 32.41. От днес в рамките на три дни родителите и учениците могат да прегледат работите на децата.