Стотици пловдивчани протестираха пред сградата на общината срещу решението за застрояване на част от парк "Отдих и култура". Хората настояват Общинският съвет да преразгледа приетия на 24 ноември Общ устройствен план (ОУП) на града, предаде БТА.

Причината е, че в него е заложено застрояване на 30 на сто от площта на парк "Отдих и култура" до Гребната база. Исканията са за връщане на статута на предназначението на терена и той да е отново за зелена площ, както и общината да започне процедура за отчуждаване на частните имоти в парка.

Протестиращите се наредиха на опашка, за да впишат имената си в подписка с посочените искания. Тя е част от информационната кампания на местната гражданска инициатива "За парка", сформирала се след приемането на ОУП, обясни един от учредителите ѝ Константин Бобоцов. По думите му идеята е въз основа на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление подписката да бъде входирана в Общинския съвет, който ще има месец, за да я разгледа на редовна сесия. Очакваме исканията ни да бъдат разгледани и вярваме, че имаме всички морални аргументи, посочи Бобоцов.

Според проучване на инициативната група този терен е бил обект на 28 решения на Общинския съвет в продължение на 20 години. Започва се със смяна на статута от публична общинска собственост в частна такава. Това се случва през 2002 година, като тогава се създава акционерното дружество с публично-частно партньорство "Увеселителен парк Тракия", което е трябвало да построи в парк "Отдих и култура" увеселителен център. Идеята не се осъществява, а години по-късно дружеството е заличено, а акционерите се сдобиват с парцели в парка.

Проучили сме всички решения през годините и сме видели, че има неизпълнени такива на Общинския съвет теренът да се върне като публична общинска собственост, обясни Бобоцов.

От сградата на общинската администрация протестиращите тръгнаха на шествие по главната улица, което ще достигне до площад "Съединение".