Общинските съветници гласуваха получаването на нов заем от 24 млн. лева за довършване на ремонтите на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Решението бе взето с 35 гласа "за", 7 "против" и 6 "въздържали се", предаде Радио Пловдив.

Преди гласуването общински съветници изразиха в залата недоволството си от поскъпването на двата строежа, както и от отсъствието от сесията на кмета Здравко Димитров и заместника му Георги Титюков.

Независимият общински съветник Слави Георгиев е изчислил, че строителството на стадион "Локомотив" е поскъпнало със 123%. За стадион "Христо Ботев" поскъпването е с близо 60%. Георгиев отправи питане към кмета на Пловдив Здравко Димитров като поиска ясна обосновка защо отново общината тегли кредит за ремонтите, след като държавата е отпуснала 37 млн. лева, които още не са изразени. Общината не е предоставила никакви документи за разходвани средства, каза Георгиев. Той посочи, че стадион "Ботев" ще се ремонтира за общо 40 млн. лева, а за "Локомотив" сумата е набъбнала от 12 на 27 млн. лева. "Вие криете как се израхуват тези средства за ремонтите", заяви Георгиев.

Владимир Славенски от Демократична България каза, че е силно недоволен от факта, че в сесията не участват кметът Здравко Димитров и неговият заместник Георги Титюков. Той попита дали със сумата от 12 милиона може да завърши стадион "Христо Ботев" и колко ще стане процентът на годишните разходи на общината спрямо приходите й.

Заместник - кметът Величко Родопски каза, че има уверение от стоителя, че стадион "Христо Ботев" ще е готов до март 2023 г. Стадион "Локомотив" също ще бъде изцяло изграден през следващата година. По повод на кредитите е ясно, че една община не може да функционира без кредит. Преди седмица изчистихме дълга към "Райфайзенбанк", останал дълг от минималния мандат - 16 млн. лева до края на годината, плюс 30 млн. за Водния цикъл. Условията сега за новия кредит от 24 милиона са най-добри, подчертайте Родопски. Той каза, че има справка, изразходвани до днес за стадион "Ботев" са 18 милиона лева, за "Локомотив" сумата е 5 милиона. лева.

Владимир Кисьов от ВМРО попита, кога тези два стадиона ще започнат да функционират. Той обяви решението на групата на ВМРО да подкрепи тегленето на заема, тъй като го определят като изгоден за общинската хазна.