Днес започна поставянето на коледната украса в Пловдив. Наред с множеството разноцветни лампички и други атрактивни светещи фигури, до края на седмицата ще бъде украсено и коледното дърво пред сградата на общината, предаде БНР.

Седемдесет хиляди лева е сумата, която предоставя Община Пловдив за осъществяването на празничната новогодишна програма и за празничната украса на града. Директорът на дирекция "култура" Нина Димовска уточни, че отделно ще бъдат предоставени 20 хиляди лева за украсата и артистичните събития на ул. "Абаджийска" и на площад "Стефан Стамболов". Празничните фойерверки са на стойност 10 000 лв.

По традиция светлините на елхата пред Общината ще бъдат запалени на 2-ри декември, който е първият работен ден от декември. Димовска подчерта още, че тази година за участие в празничните концерти са поканени изключително български изпълнители.

Освен традиционното участие в последните минути на настоящата година на артистите от фолклорен ансамбъл "Тракия", на сцената ще се качи дует "Ритон", а в първите минути на 2020 г. пловдивчани ще могат да чуят група "Скандал" .

Преди това между 23 и 26 декември за участие в коледната празнична програма са поканени женският фолклорен хор "Боряна" , група "Мистик" и Пловдивският биг бенд, вокална формация "Омайниче" и др.

Междувременно над ремонтирания надлез на ул. "Гладстон" започна сглобяването на най-голямата открита ледена пързалка на Балканите. Тя ще заработи в края на този месец.

Пързалката е с площ 1500 кв. м и е изградена по австрийска технология.

"Пистата е дълга 75 м, докато в Зимния дворец в столицата е 60 метра. Ледът е дебел 6 см и издържа на положителни температура до 15 градуса", обясниха от фирмата собственик на атракцията.

Пързалката ще работи без почивен ден от 10 до 22 часа до края на януари. Съоръжението разполага с тренажори за начинаещи.