В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане, предаде БНР.

Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде финализирана.

Заместник-кметът Савина Петкова съобщи, че за нуждите на две линии в Пловдив се предвижда закупуването на 10 подобни електробуса. Ще бъде обособено и депо на 18 декара общински терен, където ще има зарядни станции.

Петкова поясни, че общината има дружество "Екобус", което е неработещо, има гласувана от ОбС - една линия номер 103, като има намерение за още една - номер 104.

"Общината е далеч от закупуване на автобуси, първо е кандидатстването по оперативната програма, след това одобрение, обществена поръчка, и евентуално обжалване на фирми, кандидатствали за доставката", каза заместник-кметът с ресор "Транспорт".

Константин Грънчаров от фирмата - вносител на електробусите каза, че подобни се движат в много градове на Франция, Германия, Италия и Испания, както и в Скандинавия.

За първи път този вид нови автобуси са били представени миналата седмица пред общинското ръководство на София.

Петко Ангелов, собственик на една от фирмите, които обслужва Градски транспорт в Пловдив, каза, че неговите автобуси, които не са електрически са на цена три пъти по-евтини от тези, които се предлагат от френската фирма.