Община Пловдив ще осигури малко над 6,1 милиона лева за цялостното завършване на стацион "Христо Ботев", реши Общинският съвет. Сумата ще бъде платена авансово през тази и 2024 година, предаде Радио Пловдив.

След дебати и критики отпадна предложението на заместник-кмета Пламен Райчев близо 2 милиона лева за строителство и ремонт на детски градини и площадки от бюджета за тази година да отидат за стадиона. Независимият съветник Слави Георгиев от трибуната разкритикува предложението.

Той даде идея парите да са за сметка на обществената поръчка за електронната система в градския транспорт, в която е включена и синя зона. Като тук се стигна до обвинения за скандални обществени поръчки на заместнк- кмета Тодор Чонов, и дори му поиска оставката. Сесията беше прекъсната, а след почивката дебатите продължиха.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив предложи парите да се вземат от планираните 8 млн. лева за отчуждаване на имоти, и попита вносителя до края на годината дали Общината ще може да усвои тези средства. По думите му, ако бъдат отпуснати 5 милона за стадиона, за отчуждаване ще останат също 3 милиона лева.

Йордан Илиев от ГЕРБ направи конкретно предложение средствата да бъдат взети от перото "Други дейности по транспорта, пощите и далекосъобщенията", в размер на 4 479 751 лв, а други 600 000 лева от заложените пари за отчуждаване и се мотивира с думите, че каквото е запачнало трябва да се довърши, но не за сметка на детските градини и площадките.

След разправиите именно това предложение за аванса за Колежа беше гласувано от 30 съветници, единбеше против, а 12 се въздържаха.

По проект стадионът трябва да бъде изграден с 4 покрити трибуни с козирка и външна фасада, а строителят Илиян Филипов пое ангажимент това да се случи до края на тази година.

В началото на февруари общинските съветници решиха да отпуснат средства в размер на 16 359 871 лева с ДДС за довършването на стадиона, които трябва да са разплатени в 3 бюджетни години, като първата сума от 5 358 699 лева за 2023 година вече е преведена на строителя.

Малко след това бе решеноо да бъдат отпуснати още 6 194 316 лева с ДДС, които трябваше да бъдат изплатени през 2024 и 2025 година, но с настоящото решение Общинският съвет одобри първата вноска от 5 158 647 лева да бъде направена авансово още тази година, за да може строителят в кратки срокове да заяви изработката на цялото количество на металната конструкция, необходима за цялостното завършване на спортното съоръжение.

Общинският съвет прие и предложението Община Пловдив да издаде на строителя запис на заповед, с което да гарантира вземанията му.