Първият етап от ваксинацията срещу Ковид -19 в Пловдивска област, която започна на 27 декември, приключи. Имунизираните медици са общо 645, от които 338 лекари от болничната и доболнична помощ, 139 специалисти по здравни грижи, 129 души - помощен персонал и дентални лекари - 39. Това каза на специален брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

В Пловдив и областта ваксинирането се е извършило в 13 болници и в РЗИ. Каназирева уточни, че най-голям е броят на имунизираните в УМБАЛ "Свети Георги" - 175, и в здравната инспекция, където на 190 медици от Спешна помощ, джипита и стоматолози е поставена първата доза от ваксината.

В пети район с център Пловдив бяха получени 975 ваксини, като тези над 645 са били разпределени в областите Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и Стара Загора, добави Каназирева.

Заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров съобщи, че все повече са желаещите за ваксинация и към момента те са над 4000 медици в Пловдивска област. Той подчерта, че до момента няма алергични реакции при нито един от имунизираните.

И д-р Аргиров, и областният управител изразиха надежда, че през следващите месеци ще има ефект както от започналата ваксинация, така и от предприетите мерки за овладяване на епидемията.

По данни на областната администрация, към момента разкритите легла в болниците в Пловдив и областта са 1156, като от тях 100 са за интензивно лечение. За първата половина на месец декември свободните легла за терапевтично лечение са били средно 177, а за интензивно лечение средно 13, а за втората половина техният брой е съответно 400 и 25. Предстои до края на януари 2021 година да бъдат разкрити още 69 легла в УМБАЛ "Св. Георги".

През декември от МВР са извършили 10 095 проверки за спазване на карантина, а съвместно с РЗИ 933 проверки за противоепидемичните мерки, връчени са 271 предупредителни протокола за неспазването им, каза още областният управител.