Три детски кухни са ремонтирани и възстановяват дейността си след дългогодишно прекъсване в селата Първенец, Брестовица и Устина в община "Родопи", област Пловдив. Услугата е част от социалната политика на общината и е една добра практика в помощ на младите семейства, коментира кметът Павел Михайлов.

По думите му в община "Родопи" от години се наблюдава тенденция на "подмладяване" на селата. Живот на село избират все повече млади хора с деца.

След повече от трийсет години без детска кухня, от днес в Брестовица деца от 1 до 3 години, които не посещават детско заведение, ще получават супа, основно и десерт в работните дни, каза за БТА директорът на детска градина "Първи юни" в селото Здравка Мерджанова. Стойността на услугата е два лева за ден, като половината от тях се поемат от родителите, а останалите от общинската администрация. Към момента за услугата в селото са записани 16 деца, но се очаква, когато повече хора научат, да се запишат още. Кухнята ще изхранва и 18-те деца от яслената група в градината.

Все повече млади семейства се заселват в селото, защото им харесва климатът и близостта до боровата гора, разказа Мерджанова. Така се увеличават и децата, и тази година детската градина се посещава от 99 деца в четирите възрастови групи.

Кухните към детските градини "Пролет" в Първенец и "Родина" в село Устина и ще започнат работа от утре. За тях са се записали съответно по 20 и 13 деца.

Пунктове за храна за най-малките жители на общината вече работят в селата Крумово, Белащица, Брестник и Цалапица, и обслужват общо около 80 деца. Всички родители, които желаят да запишат децата си, могат да го направят при директорите на детските градини.