Опасни метални кошчета за отпадъци по бул. "Руски" в Пловдив не се ремонтират или подменят повече от година. Те са счупени или изкривени до неузнаваемост, останали без дъно, смачкани като кенчета или просто деформирани от ритници. Вместо да събират боклука, те самите приличат на отпадъчен материал.

За това алармира пред Радио Пловдив Виктор Шапилов, който живее на бул. "Руски". Той разказа, че още миналата година е подавал сигнали и до район "Централен", и до общинските предприятия "Чистота" и "Паркове и градини", но до момента няма никакъв резултат.

"Дори единичен кош, опасен за преминаващите покрай него не е премахнат - поне да не застрашава живота и здравето на хората. Ако зависи от мен - бих го откачил на момента, докато не се реши проблема поне!", обясни гражданинът.

"Цяла година никой не е пипнал дори проблема с кошчетата по бул. "Руски, независимо от сигналите - всички вдигат ръце и си прехвърлят топката. Институциите само си прехвърлят отговорността, до момента няма реакция", каза още Виктор Шапилов.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обясни, че са получили сигнала още миналата година и са го препратили по компетентност към общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове". Той допълни, че са увредени около 50 кошчета, като има предвидени средства за подмяната им от отдел "Екология".

Директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев обясни, че сигналът е препратен към дирекция "Екология" на Голяма община, тъй като в бюджета на предприятието няма предвидени средства за подмяната на кошчета. "От там са се свързали с производителя, тъй като при подмяната те трябва да са от същия вид, какъвто е сложен при реконструкцията на булеварда", посочи директорът на "Чистота".

По думите му повредените кошчета за боклук са както по тротоарите на бул. "Руски", така и по велоалеята в средата му.

"Надявам се до края на седмицата или началото на следващата да имаме яснота кога ще ни бъдат доставени. След като бъдат получени, до седмица ще бъдат подменени", заяви директорът на "Чистота", но не се ангажира с конкретен срок кога точно ще се случи това.

Реконструкцията на бул. "Руски" бе направена преди около 4 години с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие. Въпреки вложените милиони лева в ремонта на емблематичния булевард с чинарите обаче опазването на направеното не ни е силна страна. В района има видеонаблюдение, минават и патрули на "Общинска охрана". Състоянието на кошчетата, колкото и дребно да изглежда, всъщност е свидетелство за липса на елементарно възпитание и тотална безотговорност.