Обвинен в блудство със 7-годишно момиче фотограф от Пловдив остава в ареста.

"Искам само да се грижа за децата си. Да си карам малкия на градинка, големият - на училище. Аз съм единственият шофьор в семейството, детето ми не е ходило на градина, откакто съм задържан." Това каза през сълзи в последните си думи 42-годишният фотограф Димитър Дардов пред Окръжния съд, предаде "24 часа".

Днес той опита неуспешно да излезе от ареста. След като изслуша прокурора и адвоката си и дойде времето му за лична защита, той не издържа и избухна в сълзи.

Според прокуратурата на неустановена дата през 2021 г. 7-годишно момиче е било оставено от майка си на Дардов да го гледа във вила на Върховръх. Той се възползвал от положението си и извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление с него. На 10 октомври т.г. в жилище в Пловдив са били открити фото- и видеофайлове, представляващи порнографски материали с деца, които според държавното обвинение той е създавал и държал за себе си. 2 дни след това Районният съд му постановил най-тежката мярка за неотклонение.

"Имаме 2 момчета, той като цяло е изключително грижовен баща, внимателен, особено откакто започнах работа, грижата за тях е изцяло негова. Когато се разболеят, той ги гледа, той се грижи за тях, понеже има повече време", каза пред магистратите жената, с която Дардов живее, Йорданка Матеева. Тя описа приятеля си като добър и любвеобилен човек, отдаден на семейството си. По нейните думи фотографът никога не проявявал агресия.

Прокурорката Светослава Пенчева поиска от съдебния състав да не уважава жалбата, като посочи, че има достатъчно доказателства за вината на Димитър Дардов.

"Във фотоалбума се намират видеоклипове, за които обвиняемият няма как да отрече, че са били записани от него, защото е имал неблагоразумието да запише и себе си в огледалото. Вижда се как извършва блудствени действия с малолетно дете", заяви тя.

Думите ѝ бяха по повод на твърдение на фотографа, че всички намерени порнографски материали са били от хард дискове на негови клиенти. Според прокурор Пенчева степента на обществена опасност и на Дардов, и на престъплението, в което е обвинен е изключително висока.

Защитата на 42-годишния фотограф адвокат Йордан Давчев разкритикува твърденията ѝ, като посочи, че някои от файловете са отпреди 20 години.

"По никакъв начин не е доказано че тази папка е създадена от моя доверител. Той е снимал над 600 сватби и 800 кръщенета. Работи най-често с хардискове втора употреба, собственост на клиентите, на които има техни снимки. Те се отделят в отделна папка, но той не може да се разпорежда с тях", заяви адвокатът.

Той критикува и обвинението за блудство, тъй като не било посочено кое точно е пострадалото момиче. "В днешния ден беше разпитано момичето. Ако имахте протокола щяхте да видите, нито едно съмнение в тази насока. Затова казвам че е странно - от синята стая доставиха обвиняемия, но не доставиха протокола за разпит, който беше толкова важен, че ми се обаждаха 14 пъти", каза защитникът Давчев. Той също определи клиента си като работохолик, изряден баща и партньор, който живее само за семейството си. Според него Дардов няма как да попречи на разследването, понеже са събрани всички доказателства, а свидетелите - разпитани. Той помоли за по-лека мярка, дори домашен арест, тъй като фотографът можел да си работи от вкъщи.

След съвещание съдебният състав отхвърли жалбата.

"От иззетите хардискове при свързването им с лаптопа му са били открити множество файлове с порнографско съдържание, с участието на непълнолетни и малолетни. На тях се виждат както полови сношения, така и показване на полови органи от малолетни момичета", каза съдия Славка Димитрова. Тя посочи, че разследването е започнало по сигнал на Европол.