Пловдивският областен управител Илия Зюмбилев подписа заповед за провеждането на референдум в Белащица за отделяне от община Родопи. Допитването е насрочено за 17 декември 2023 г. Въпросът, на който трябва да отворят жителите е: "Искате ли Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив".

"Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и въпреки бездействието или противодействието на Община "Родопи", която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси", коментира Зюмбилев.

Той подчерта, че са налице всички основания за насрочване на допитването - ясно решение от приемащата страна, Общинския съвет на Пловдив за промяна на границите, както и непроизнасяне от страна на Общински съвет "Родопи". Освен това на 11 август в Областната администрация е официално внесено искане от Инициативния комитет за провеждане на допитването.

Със заповедта на областния управител се определя редът и начинът за провеждане на референдума. Организационно-техническата подготовка и финансирането трябва да се извършат от Община "Родопи", а изборният процес ще се осъществява от Общинската избирателна комисия.