Повече от 70 фирми - производители и търговци, взимат участие в изложбата "Природа, лов, риболов", която ще се проведе от днес до неделя в Международен панаир - Пловдив. Това съобщи на пресконференция Иван Соколов, изпълнителен директор на Панаира. Изложението представя сегменти от зелената икономика и от индустрията за свободното време. Специализираната изложба "Цветна пролет" също започна днес и включва новостите във флористиката, овощарството, озеленяването и ландшафтната архитектура. И двете изложения се провеждат под егидата на Министерството на земеделието.

Снимка: БТА

"Природа, лов, риболов" представя всички браншове, свързани с ловния, риболовния и алтернативния туризъм. Партньори на тазгодишното издание са Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Световни компании предлагат артикули за спинингов риболов, речен и морски риболов, фидер риболов и много други рибарски принадлежности.

Пловдив – Панаир - "Природа, лов, риболов"

Снимка: БТА

Специален акцент в изложението е 125-годишнината на НЛРС-СЛРБ, на която е посветена експозиция в Палата 7. "Стопанисваме близо 85 процента от ловната територия в страната", отбеляза главният секретар на сдружението Даниел Тошков. По думите му близо 3 млн. лева допълнително ще получат ловните сдружения за разселване на дивеч след промени в наредба. В седма палата ще бъде представена Осмата национална трофейна изложба на паднали дивечови рога. Посетителите ще могат да видят 613 трофея, четири световни рекорда на трофеи от благороден елен, най-тежкият трофей в света и всички национални рекорди от видове елени, дива свиня, муфлон и вълк. Ще бъде представена и фотоизложбата "Мигове от дивия свят". В рамките на изложението ще се проведе четвъртият национален турнир по надсвирване със свирки за примамване на дивеч.

Пловдив – Панаир - "Природа, лов, риболов"

Снимка: БТА

Във фокуса на 27-ото издание са подрастващите и тяхното възпитание с любов към природата. В специално оформеното горско училище деца ще бъдат обучавани да къмпингуват безопасно, да разпознават следи и звуци от диви животни, да се ориентират в гората и да я пазят от пожари. Пътуващото фургонче "Горичка в количка" е за по-малките, които чрез интерактивни игри ще се запознаят с животински и дървесни видове. Ще се проведе и творческа работилница "Прозорец към природата", а на миниконна база децата ще могат да пояздят пони.

Събитията, съпътстващи основната програма, са киноложка беседа и ловен концерт с участието на Духов оркестър и мажоретен училищен състав - Велинград, които ще се проведат на 25 март. В неделя ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетните карти на посетителите на изложението. Първа награда е комплект за риболов - стол, маса и сак, втора награда - елек с подгряване, а трета - чанта.

Екоакценти в дома, офиса, вилата, заведения, хотели, паркове и градини ще представи "Цветна пролет", която се разгръща на повече от 5000 кв. метра. В специализираната изложба участват всички браншове с новостите във флористиката, овощарството, озеленяването и ландшафтната архитектура. На откритата площ посетителите ще видят традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти, овошки, семена, разсад и луковици. Изложбата е източник на вдъхновяващи решения както за специалистите, така и за любителите градинари.

Почивните дни събират двете изложби с едно тематично събитие - Международните киноложки изложби. Организатор е Българският републикански киноложки съюз, а съорганизатори са Световният киноложко-ловен спортен алианс.