Митнически служители на Териториална дирекция "Митница"-Пловдив откриха 1718,8 литра нелегален алкохол и един нерегистриран обект за дестилиране, при четири отделни проверки през октомври. 

Най-голямото количество нелегален алкохол за месеца е открито на 18 октомври при проверка в частен имот в село на територията на област Пазарджик. В жилищна постройка са открити 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото намерено количество е 780 литра. След извършен тест с денситометър е установено различно алкохолно съдържание на течността в бутилките, вариращо от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз.

Нелегален алкохол, разпределен в пластмасови бутилки с различна вместимост, е открит при друга проверка, извършена на 27 октомври. След получена оперативна информация служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Митница Пловдив извършват контролна покупка на 10 литра алкохолна течност (ракия) от мъж на 62 години, жител на село в община Братя Даскалови, област Стара Загора. В хода на контролните действия е установено, че в стопанисвания от мъжа жилищен имот се съхраняват 308 литра безцветна течност с мирис на алкохол, без документи.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик и Районната прокуратура в Стара Загора - Териториално отделение - Чирпан.

На 9 октомври служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" извършват проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация, са открити пластмасови бутилки с общо 627,8 литра течност с различно алкохолно съдържание - от 30˚ до 73˚. За алкохола не са представени изискуемите документи по Закона за акцизите и данъчните складове. На 3 октомври митническите служители установяват, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран по закона обект, намиращ се в село в община Карлово. Установени са две съоръжения за дестилиране с вместимост 160 и 500 литра. Открити са и три литра изварен алкохол. По тези два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Общото количество на задържания от Митница Пловдив от началото на годината етилов алкохол без документи за платен акциз е 11 634,7 литра.