22-годишният Николай Пеев от Нова Загора улови Богоявленския кръст в Пловдив. Мъжът тренира борба от 8 години и участва в ритуала за пръв път.

"Чувствам се много добре. Цялото ми тяло гори, но съм много вярващ и чувството е уникално. Пожелавам здраве на целия български народ, да минат тези пандемии и да има здраве във всяко едно семейство", каза Николай.

61 мъже влязоха в ледените води на река Марица. Най-младият от тях бе на 18 години, а най-възрастният - на 73 години. Мощното им "Българи! Юнаци!" огласи района на Водната палата.

Преди да скочат в реката на всички участници бе направен бърз антигенен тест за коронавирус. Причината бе, че те ще скачат без маски. Тестовете не показаха нито един положителен резултат.

"Да слушаме гласът на Господ, да го обичаме, да му бъдем покорни на неговата свята и спасителна воля. Да спазваме заповедите му, да живеем богоугодно, да не се поддаваме на страх и да вярваме, за да бъдем спасени", каза в словото си митрополит Николай като пожела на всички здраве, мир душевно спасение. Преди това по традиция на Йордановден той освети бойните знамена и отслужи богоявленски водосвет.

Председателят на НС Цвета Караянчева също отправи поздрави към пловдивчани.

"Да бъдем отговорни, да бъдем по-състрадателни, да слушаме какво ни казват компетентните органи, нека да слушаме Щаба и да се предпазваме. Виждам, че днес всички хора, които са тук са с маски и се радвам, че се спазват правилата на здравните власти. Хубаво е, когато има такива празници, защото те ни сплотяват, но трябва наистина да бъдем отговорни в тези празници",- пожела председателят на българския парламент.