Инвеститорите се отказаха да строят крематориум в община Куклен. До това решение се стигна след намеса на пловдивския митрополит Николай, съобщи за Фокус областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

По инициатива на митрополит Николай се е провела среща с областния управител, кмета на община Куклен – Мария Белчева, и представителите на фирмата с инвестиционно намерение за изграждане на крематориум.

По думите на Димитров митрополит Николай дори е имал намерение да даде пресконференция на тази тема, за да обясни какво е разрешено спрямо каноните на Църквата и кое - не е.

Преди повече от година в община Куклен е внесено инвестиционно предложение за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Куклен. Това намерение предизвика бурна обществена реакция и подписка, събрала недоволството на повече от 2000 граждани. Митрополит Николай подкрепи жителите на Куклен в този момент.

Инвеститорът е обяснил, че щом има напрежение по тази тема, той се отказва. По време на срещата с митрополит Николай е заявил, че ще внесе заявление в Общината и в Митрополията, с което се отказва от проекта си. В Общината заявлението вече е входирано.

Тече процедурата по прекратяване на инвестиционното намерение.

„Жителите на Куклен се успокоиха от това решение и всички сме изключително благодарни на митрополит Николай за огромната подкрепа”, каза кметът на Куклен Мария Белчева.