Отменят се въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък заради драстичен спад на заболеваемостта, обяви Областният оперативен щаб. Действието им беше удължено до този петък.

"Вече говорим за данни, които извеждат Пловдивска област от нивата на епидемично разпространение на грип и остри респирaторни заболявания. В момента сме на нива заболеваемост, които налагат мерките да се отменят предсрочно. Затова от четвъртък отменяме предсрочно мерките, които действаха. Общата заболеваемост е под критичните нива. Считаме, че това е резултат от адекватните мерки, така и от тяхното постепенно наслагване в областта", обяви на брифинг шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Има достатъчно свободни легла в болниците и няма натиск, увери тя. 

Така от четвъртък отново ще се извършват женските и детски консултации, както и свижданията в домовете за възрастни хора, центровете за резидентна грижа и болниците. Ще извършват и планираните от джипитата имунизации.

"Няма такъв наплив пред кабинетите както в началото на вълната от грип, случаите са спорадични", увери д-р Христо Дипчиков от джипитата.