"Отбрана, антитероризъм и сигурност" е мотото на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024", което започва от днес и ще продължи до 8 юни в Международен панаир - Пловдив. Това е 16-ото издание на специализирания форум и най-силното от създаването му през 2006 година, пише БТА. Общо 147 компании от 25 държави ще оформят експозицията в три палати и близо 10 000 кв. метра изложбена площ. Организаторите отбелязват ръст от 60 процента на изложителите.

"Хемус 2024" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация "Хемус - 95".

Българските отбранителни предприятия са изключително иновативни, представят висококачествени продукти и услуги и участват активно в международни тръжни процедури на НАТО така и в актуалните европейски програми в подкрепа на отбранителната индустрия, посочи заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински. По данни, изнесени от него, стойността на реализирания износ от България на продукти, свързани с отбраната, през 2023 година е 649 млн. евро. За 2022 година той е бил 435 млн., а за 2021 - 515 млн. евро. През последните три години износът бележи ръст от 30 процента.

Реализираният трансфер на продукти, свързани с отбраната, за държавите членки на Европейския съюз за 2023 година е 1,518 млрд. евро. През 2022 година той е бил 1,166 млрд. евро, а за 2021 година 60 млн. евро. Най-голям дял заемат взривните устройства, стрелковите оръжия и боеприпаси за тях, компонентите на сухопътни транспортни средства и специално проектираните заготовки и отливки на компоненти за изделия с военно приложение, коментира Сукалински.

Предвидено е днес подписване на споразумение за индустриално сътрудничество между Американската корпорация "Локхийт Мартин" и българската "Авионамс" във връзка с програмата за индустриално сътрудничество по договора за F-16, каза заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

"Хемус 2024" ще представи технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и специализирани образователни продукти.

Съпътстващата програма на Международното изложение "Хемус 2024" включва Дванадесета международна научна конференция, организирана от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", Индустриален форум. Общо 11 фирми ще участват в демонстрационните стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово", предвиден е и статичен и динамичен показ, както и демонстрационни мероприятия на видовете въоръжени сили. Щандът на чешката държава ще покаже макет на боен самолет, а за желаещите да го видят в реални размери на летище "Крумово" е осигурен транспорт дотам.

На 8 юни ще се проведе демонстрация на способности от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции, след което ще бъдат връчени сертификатите на изложителите от заместник-министъра на отбраната Аделина Николова.

Посетителите ще могат да разгледат експозицията на 7 и 8 юни. В последния ден от 10 до 11:00 часа публиката ще стане свидетел на демонстрации от Съвместното командване на специалните сили. 16-ото издание на "Хемус" възстановява тази традиция, прекъсната преди осем години.