Първа копка на новата улица "Георги Странски" направиха кметовете на Пловдив и район "Източен" Костадин Димитров и Емил Русинов. Първият етап на отсечката, която ще свързва ул. "Генерал Радко Димитриев" и бул. "Санкт Петербург" е дълъг 200 метра и ще бъде с широчина 7 метра, предаде Радио Пловдив.

Ще бъдат изградени общо 51 паркоместа. Очаква се след като стане готова, улицата да разтовари трафика около големите търговски обекти в района, посочи районният кмет Емил Русинов. При строежа на новата улица ще бъдат изградени също водоснабдяване и канализация, осветление, тротоари и озеленяване.

Тя ще се свърже с ул. "Радко Димитриев" при кантара, който ще бъде премахнат. Ще бъде преместен и голям 20-киловолтов електрически кабел. Строителството на първия етап ще струва 1,3 млн. лева, които са заложени в тазгодишния бюджет. От общината се надяват първата част от улицата да е готова до средата на годината, за да може да започне вторият етап.

Теренът за улицата, който е с площ декар и половина, е дарен от Министерство на отбраната, припомни зам.-кметът Иван Стоянов, който в миналия мандат беше кмет на "Източен".