Служители от ИА "Автомобилна администрация" в Пловдив и страната преминахат от днес към тридневни ефективни стачни действия.

Основното искане на служителите е за изравняване на възнагражденията за работещите с еднакви трудови характеристики, което им е било обещано от министъра на транспорта още през лятото. Трябвало е през месец март те да получат новите си, по-високи заплати, но това не се е случило. Исканията на служителите са още за увеличаване на основното трудово възнаграждение с 30%, назначаване на поне още 200 инспектори в системата и подобряване условията на труд.

На входа на агенцията в Пловдив и на вратите на кабинетите стоят уведомителни табели с надпис "стачка", "равен труд, равни условия, равна заплата", предаде БНР.

"Исканията ни са за 30% увеличение на възнагражденията и изравняване на заплатите за служителите, изпълняващи една и съща длъжност и функции, защото в момента има разлика от порядъка на 400 лева", каза пред журналисти Стойчо Стойчев, инспектор в агенцията в Пловдив.

В ДАИ-Пловдив и областта работят около 25 души, като средната им заплата е 1200 лева. Възнагражденията не са актуализирани от 2022 година.

Изпитват 50 % + 1 от курсистите

Според колективния трудов договор служителите на "Автомобилна администрация" нямат право да напускат работните си места, затова ще протестират с извършване на минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи. 

Протестът засяга в голяма степен и изпитите на кандидат-шофьорите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. От всички явили се на практически изпит днес, ще бъдат изпитвани 50% плюс 1 от присъстващите, а на теоретичния от записани 6 групи ще бъде върната само една група. Неминалите днес ще бъдат отложени за друга дата.

Чакащите кандидат-шофьори не знаеха до последно за стачните действия като една част от тях изразиха подкрепа към служителите на агенцията, но други бяха недоволни от създадената ситуация и затова, че не са били уведомени предварително.

Инструкторите от автошколите, които провеждат днес практически изпит коментираха, че също не са били информирани предварително за стачката и до 10 часа не знаеха дали ще се проведе изпита.

Сред градовете, в които ще се проведат ефективни стачни действия на служителите в "Автомобилна администрация" са още Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен,Разград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Още от август 2023 г. имаме частично споразумение, което не се изпълнява. Имахме през декември същата година разговори с ръководството на Изпълнителната агенция, откъдето ни казаха да изчакаме да приемем бюджета и от март т.г. със задна дата ще ви бъдат изпълнени исканията, обясни Стойчо Стойчев, член на стачния комитет във ведомството.  Решихме, че няма нужда допълнително да нагнетяваме напрежението, но днес сме получили заплати, които са "абсолютно същите каквито ни бяха и преди Нова година", посочи още той.