Масово се налагат глоби по 300 лева на шофьори и кондуктори, които пробутват стари билети в градския транспорт в Пловдив. Проверките се извършват от екипи, в които участват служители на полицията и на Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".

"Започнахме съвместни проверки заради многото сигнали от граждани, и има ефект. В последно време случаите с препродажба на билети намаляха", каза ресорният зам.-кмет в Община Пловдив Савина Петкова пред "Марица".

Преди време стана ясно, че има изградена стройна схема за събиране от кошчетата за боклук на използвани билети. От всичко това фирмите превозвачи и Община Пловдив трупат загуби, а  качеството на услугата продължава да разочарова гражданите. Това наложи и хайките срещу кондуктори и шофьори, които прибират левчета от повторно продадени билети.

От ОП "Организация и контрол на транспорта" са изпратили предупреждение до превозвачите, които обслужват 29 градски линии, че автобусите трябва да са оборудвани с изправни климатици заради по-високите температури. Идва летният период, а горещините вече започнаха. В последните два дни термометърът под тепетата мина 30 градуса.

Ако при проверката се установи, че в автобуса е като в пещ, също се налага глоба от 300 лева. Охлаждащата система се пуска в действие, когато термометърът се покачи до плюс 28 градуса. Голям 12-метров електрически автобус Iveco E-way ще бъде демонстриран днес на Колодрума, съобщиха още от Общината. Местната власт вече две години се надява да получи финансиране за  първите 20 електробуса.