Зоологическата градина, чийто строеж е започнат преди 9 години, може да бъде завършена на инженеринг, ако Общинският съвет одобри историческият обект да бъде завършен със заема, договорен за пробива до Водната палата чрез Фонда на устойчивите градове. Това обясни за "Марица" зам.-кметът по строителството Пламен Райчев по повод на предстоящото обсъждане на 11 януари в сградата на ул. "Авкс. Велешки" 20.

Два са предложените от администрацията проекти ​- за реконструкцията на зоопарка и на Дондуковата градина до Дома на младоженците.

Според договора с Фонда за заема одобрените средства за 9,5 млн. лева трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г. Такъв беше и срокът по договора за изграждането на пробива до Водната палата. За зоологическата градина няма одобрен проект, нито е избран изпълнител.

"Предвиждаме евентуално да обявим обществена поръчка на инженеринг, който включва проектиране и строителство. Така имаме шанс да завършим зоопарка до края на годината, ако процедурите не се забавят", обясни зам.-кметът.

Община Пловдив разполага само с идейна концепция за визията на зоопарка, изработена от колектив в Стара Загора. Без проект няма и количество-стойностна сметка, а само прогнозна стойност - 5,7 млн. лева.

Кметът Здравко Димитров счита, че зоопаркът трябва да бъде завършен, затова го предлагат за обсъждане.

"Нали пловдивчани искат зоологическата градина да се завърши, защото водят децата си в Пазарджик да видят животните. Така като стои под ключ, по-хубаво ли е", попита риторично кметът.