От 17-ти Многомандатен избирателен район - Пловдив-област в 48-то Народно събрание влизат четирима юристи, двама инженери, икономист, лекар, учител по български език и литература и специалисти по управление на европейски проекти и организация и управление на бизнеса. Окончателният списък с народни представители след вота на 2 октомври е публикуван на сайта на Централната избирателна комисия.

"Движение за права и свободи" (ДПС) ще бъде представлявано в Народното събрание от Пловдив-област от Рамадан Аталай. Той е на 65 години, родом от село Мъдрево, Разградско. Завършил е право в Университета за национално и световно стопанство, магистър е по минно инженерство. Бил е народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, предаде БТА.

"Продължаваме Промяната" ще има двама депутати от областта - Росен Костурков и Стою Стоев.

Росен Костурков е на 50 години, родом от Панагюрище. По професия е инженер, завършил е магистър по Електроника - "Оптикоелектроника и Лазерна техника" към Технически университет - София, филиал Пловдив. Има 25-годишна кариера в индустрията, създател е на Центъра за професионално обучение "Тракия" към Тракия икономическа зона. Бил е депутат в 47-ото Народно събрание.

Стою Стоев е на 29 години, по професия е юрист. Бил е народен представител в 47-ото Народно събрание.

Партия "Възраждане" ще участват в 48-то Народно събрание от Пловдив-област с един представител - Стоян Таслаков. Той е на 35 години, родом е от Стамболийски. Има магистърска степен по "Управление на проекти, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз". През 2016 г. заминава за Великобритания, където регистрира собствена фирма, занимаваща се с пасивна противопожарна защита. Бил е народен представител в 47-ото Народно събрание.

Румен Йончев е народният представител на "Български възход" от Пловдив-област. Той е на 52 години, родом от Пловдив. По професия е икономист. Участвал е в 42-ото Народно събрание като представител на "Коалиция за България", в 43-ото, избран от КП "България без цензура", в 45-ото и 46-ото НС от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Коалиция "ГЕРБ - СДС" ще имат трима представители от 17-ти МИР - Десислава Трифонова, Младен Шишков и Иван Червенков.

Десислава Трифонова е родом от Кнежа. По образование е юрист. Изпълнителен директор е на Българска агенция за инвестиции в периода 2020 - 2021 г. и народен представител в 47-ото Народно събрание.

Младен Шишков е на 46 години, родом от Пловдив. Влиза в състава на 48-ото Народно събрание благодарение на събраните преференции. По професия е строителен инженер-конструктор. Избиран е за народен представител в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Иван Червенков е на 59 години, лекар. Бил е управител на МБАЛ "Асеновград" в продължение на 17 години.

Коалиция "Демократична България - Обединение" печели един мандат в областта и той е за първия в листата - Йордан Иванов. Той е на 36 години, юрист. На местните избори през есента на 2019 г. е избран за общински съветник в Пловдив от листата на "Демократична България". В периода януари 2022 г. - август 2022 г. той заема поста областен управител на област Пловдив. Избран е за първи път за народен представител.

Веска Ненчева и Манол Генов са двамата кандидати на коалиция "БСП за България" в Пловдив-област, които ще участват в 48-то Народно събрание.

Веска Ненчева е била учител по български език и литература в Карлово 12 години. Участвала е в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Манол Генов е на 62 години, от Асеновград. Завършил е руска филология, има магистратура по "Организация и управление на бизнеса". Бил е общински съветник от Асеновград, заместник-кмет, управител на ВиК в Пловдив. Генов е депутат е в 43-ото, 44-ото 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.