Част от фирмите, обслужващи градския транспорт в Пловдив, не изпълняват маршрутите си, затова общината започна да прехвърля линиите им към други превозвачи, съобщава БНТ.

Заради сигнали от граждани за закъсняващи и препълнени автобуси, от общината започнаха да анексират договорите с превозвачите и да отнемат линии от тези, които не могат да ги изпълняват.

"Най-големите пропуски са от едно от дружествата, което е в консорциум с други фирми. От нашия ежедневен мониторинг се потвърждават тези сигнали на гражданите, има сериозно неизпълнение на транспортната задача", обясни Тодор Чонов - зам.-кмет на община Пловдив.

От дружеството, което общината посочва като един от системните нарушители, са готови да прекратят сключения договор.

"Аз съм готов абсолютно всички договори вече да прекратя. Това не е нормална работа. Не може да получаваш приходи 20%, някъде и до 30% под направените разходи и да продължаваш да работиш, т.е. да генерираш загуба", заяви превозвачът Веселин Дошков.

И посочва основния проблем пред превозвачите - липсата на кадри: "Изпитваме сериозен глад за кадри и от там нататък вече не можем да си покрием на 100% поставените задачи".

В търсене на решение на проблема Община Пловдив организира среща с всички превозвачи от действащия консорциум.