Община Пловдив ще задели първите 20 000 лева за старта на възстановяването на една от емблематичните сгради на Малката Главна, която до преди няколко години беше на БНБ, а сега е на общината. Сградата трябва да се реновира, като за реставрацията на фасадата има проект.

Йордан Илиев, шеф на групата съветници от ГЕРБ, предложи на днешната сесия в бюджета на община Пловдив да се заделят тези средства, а зам.-кметът по финанси Величко Родопски увери общинските съветници, че ще включи средствата за сградата на БНБ в предложението за корекция на бюджета за следващата сесия.

Ще бъдат обсъдени всички възможности за нов живот на емблематичната сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. По-скоро тя ще бъде културна институция, което ще позволи всеки да я посещава и да се наслаждава на това исторически наследство, коментира кметът на район "Централен", който организира Ден на отворените врати в сградата в сряда.

Една от най-красивите постройки в Пловдив е паметник на културата от 1985 г. и е проектирана от швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. Построена е в началото на 20 век. Като погледнем отстоянието на сградата от останалите, тя се вписва в приетия през 1896 година градоустройствения план на архитекта Йосиф Шнитер, коментира историкът Видин Сукарев. По думите му Шнитер е държал да бъде разширена търговската улица, наследник на някогашната Узун чаршия. По-късно лобистки и комерсиални интереси са довели до стесняване на улицата. През 1929 година сградата е разширена, е през 1974 г. е надстроена, но при всички реконструкции архитектурния й стил и външен вид са запазени. Има всички дадености сградата да се превърне в представителна за културното наследство на Пловдив, допълни Сукарев.

Пловдивчани имаха възможност да огледат централния касов салон, основните трезори, метален сейф, произведен от немската фирма "Панцер". Запазени са голяма част от оригиналните архитектурни елементи - плочките и мраморните стълби, парапетите от ковано желязо, врати, прозорци.

През 2013 г. Община Пловдив придоби собственост над сградата, след като я замени с друг парцел, където бе преместен банковият център. Новият касов център на БНБ е на "Ягодовско шосе" в града. Администрацията все още не е взела решение какво да е предназначението на знаковата сграда на Главната улица.