Балотаж ще има в Пловдив. На втори тур за избор на кмет на града отиват кандидатите на ГЕРБ Костадин Димитров и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, сочат окончателните данни при 100% обработка на изборните протоколи.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ е получил 32 570 гласа, или 33,72%, а опонентът му от ПП-ДБ -17 295, или 17,9%. На трето място е кандидатът на коалиция "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов, за когото са гласували 13,4%, или 12 939 гласа. Четвърти се нарежда Ангел Георгиев от "Възраждане" с 6,72%, следва Станислав Балабанов от ИТН с 5,04%, след него е Савина Петкова от "Браво, Пловдив" 4,89%. Костадин Палазов от БСП е седми с 4,73%.

За поста градоначалник се бориха 18 кандидати, а двамата финалисти бяха излъчени на фона на изключително ниска избирателна активност във втория по големина град на страната.

Костадин Димитров беше районен кмет в район "Тракия" три мандата. То е бил дългогодишен директор на Математическата гимназия в града, преподавател в Пловдивския университет и депутат в 46-ото Народно събрание. Според него причина за ниската избирателна активност са хубавото време и ученическата ваканция, заради които голяма част от пловдивчани не са останали в града. Димитров прогнозира да получи много по-високи резултати на балотажа. Той ще разчита за балотажа да успее да привлече поне 10% от негласувалите пловдивчани на първия тур.

Интересен факт е, че и двамата участници в балотажа са математици по образование. Който и от тях да спечели, ще трябва да впрегне своите познания, за да използва добре числата в новия силно фрагментиран общински съвет на Пловдив.

Резултатите за общински съветници показват, че води ГЕРБ с 22,58%, следват ПП-ДБ със 16.28%, "Съединени за Пловдив" с 13.14%, Българска прогресивна линия с 10.18%, "Възраждане" с 8.04%, ДПС с 6.10%, БСП за България с 5.95% и ИТН - 5.62%

На този етап обаче е твърде рано да се каже какви ще са окончателните резултати, коментира секретарят на ОИК-Пловдив Калоян Сухоруков пред БНР. Причината е, че протоколите не идват равномерно от различни райони и картината все още не е пълна.

Спокойна е ситуацията в Общинската избирателна комисия, хората там изчакват реда си търпеливо, а някои спят по столовете.

Приемането на документите върви доста добре на фона на очакванията, каза Сухоруков. Той очаква при тези темпове на работа, протоколите да бъдат обработени до обяд.

Секретарят на ОИК съобщи също, че двама от членовете на секционни комисии в район "Централен" са имали медицински проблеми още, докато са били в секциите. Наложило се е да бъдат викани линейки и затова те не са дошли в ОИК. Единият от тях е бил заменен, но другият не е и затова от тази секционна комисия протоколът е предаден само от двама души, което се допуска по закон.

Хората от секциите споделиха, че организацията този път е била доста по-добра, а това, че се е гласувало само с хартиени бюлетини ги е улеснило донякъде при броенето.