24-годишната Бериван Белялова, обвинена в убийството на своя 50-годишен приятел Ивайло, остава в ареста. Това реши съставът на Окръжния съд в Пловдив. 

Спрямо 24-годишната жена е повдигнато обвинение за престъпление за убийството на Ивайло, извършено на 6.01.2023 г. в Пловдив, в апартамент в район "Тракия".

Обвиняемата е привлеченa към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление - убийство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Съдът прецени, че от доказателствата по делото, събрани до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемата Белялова към престъплението, за което й е повдигнато обвинение.

Окръжен съд - Пловдив прие, че при мярка различна от задържане под стража е налице реална опасност от извършване на престъпление и от укриване.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Белялова е произвела изстрел по вече издъхналия Ивайло.

Първите изстрели от упор с газов пистолет впоследствие се оказали фатални, тъй като предизвикали силно кръвотечение. 24-годишната обаче го гръмнала и след като починал. Мъжът е починал вследствие на засегната артерия.

Защитата на Белялова поиска да се вземе по-лека мярка - "домашен арест" или "парична гаранция". Изтъкна, че към момента няма достатъчно доказателства, които да уличават пловдивчанката в умишлено убийство и намекна за неизбежна отбрана. По думите й, жертвата се държала изключително жестоко, удрял главата на Белялова в стената, опрял й пистолет в челото и я заплашвал с убийство. Освен това, адвокатката на арестувана каза още, че не е избягала, а опитала да спаси живота на Ивайло, оказала му първа помощ, подала сигнал на тел. 112, след което посрещнала полицията и линейката.

Прокурорът изложи данни, които сочат, че по време на извършване на деянието, оръжието е било в ръцете на обвиняемата. Също така стана ясно, че има разпитани свидетели, които са споменали за лошите отношения между обвиняемата и пострадалия.

Според прокуратурата Белялова е неглижирала това, което е извършила, като е дала несвързани обяснения, че се е защитавала. Изстрелите са били няколко, а един от тях е възпроизведен вече след смъртта на Ивайло и това може да разсея тезата, че Белялова е действала в условията на неизбежна отбрана, добави още държавното обвинение.

В последните си думи към съда Белялова каза, че иска единствено по-лека мярка.

Въпреки това, магистратите оставиха под стража обвиняемата. 

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.