Кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев спечели с гласовете на 70 871 от избирателите, което е 50,84 % пред тези на кандидата на ВМРО-НИЕ Славчо Атанасов, който събра 68 533 гласа, или 49,16%.

Цял ден Тотев запази мълчание и не се появи за коментар пред журналистите в ОИК след края на изборния ден, а от щаба му заявиха, че той ще даде изявление при 100 % обработени протоколи.

"Изключително щастлив съм от постигнатия резултат", каза Тотев при появяването си в ОИК след края на преброяването около 1.00 часа. Преднината ми може да е малка, само 2000 гласа, но този резултат означава много, каза Тотев.
"Това означава промяна в управлението на Пловдив, промяна на пътя, по който се развива Пловдив и по-добро бъдеще на Пловдив. От тук нататък ще има един кмет, който ще е еднакъв за всички граждани на Пловдив", добави той.

"Няма да изпадаме в нестабилност, както беше този мандат, ще имаме стабилност в Общинския съвет, а това ще даде стабилно управление през следващите 4 години, а дай Боже и повече", каза още Тотев.

Той обеща още да бъде кмет на всички пловдивчани, в разбирателство с държавата, а не в конфронтация, както е било досега управлението на Пловдив. Избодът, който си е направил от тези трудни избори е, че човек трябва да вярва до последно.
По думите му, имало момент, в който е обмислял и слово, с което дойстойно да признае за победата на Атанасов.

За множеството сигнали на ВМРО-НИЕ за купуване на гласове Тотев коментира, че е запазил равновесие и мълчание през целия ден и не е отвърнал на тези нападки, тъй като не е искал да пада на това ниво.

През деня на вота телевизия bTV засне хора с удостоверения за застъпници на ГЕРБ, които отиват да получат парите си в офисите на „Кауза за Пловдив” – партия, чийто кандидат беше зам.-кмет на Славчо Атанасов, а през миналата седмица обяви подкрепа за Иван Тотев. От неговия пресцентър обаче обявиха, че той няма да коментира преди да станат ясни първите резултати. Партия РЗС пък не е платила на застъпниците си.

В последните часове на изборния ден се активизираха гласоподавателите в Столипиново. Някои си признаха, че са получили пари.

Славчо Атанасов поздрави пловдивчани, които са гласували за него и каза, че техният вот е подменен. Никога в Пловдив не са ставали толкова измами и никога не са се купували толкова много гласове. Така не може да продължава, коментира Атанасов. Моят вот е мажоритарен и той малко –по-трудно се активизира, отколкото партийния вот, каза Атанасов в отговор на въпрос защо не е активизирал избирателите си още на първия тур.