Това са данните от направения през ноември 2010 година одит в клиниката, които днес бяха изнесени от доц. д-р Борислав Китов, член на УС на Районната лекарска колегия в Пловдив, съобщи БТА.

Той обаче призна, че проверката е констатирала, че не са преценени някои дадености на пациента като псориазис, който може да занижи имунната му защита. Според Китов, ако лекарите го бяха подсилили имунно, може би са щели да намалят малко риска, но нямали финансовата възможност да направят това. Гълъбов е бил с придружаващи го заболявания и би следвало да бъде преценен рискът, но лекуващите го лекари са следвали стриктно алгоритъма на пътеката от Здравната каса, за което се плаща, добави Китов. 

Агенцията по медицински одит и Районната здравноосигурителна каса в Пловдив са проверявали освен частната клиника, и УМБАЛ "Св. Георги", където кракът му е ампутиран. И двете проверки отчитат "недооценено здравословно състояние и административни нарушения". В смъртния акт е записано, че той е починал от гноен сепсис.

Днес председателят на Районната лекарска колегия д-р Георги Кръстев даде три седмици срок регионалната Комисия по етика на БЛС да се произнесе по казуса, с условието, че тя не е разследващ орган и може само да констатира дали са нарушени етичните норми между лекар и пациент. Районната колегия ще излезе със становище, независимо, че за случая не бяхме информирани от Националната пациентска организация, където жалбата е постъпила преди година, коментира д-р Кръстев.

Прокуратурата в Пловдив вече се самосезира по случая с 50-годиншия Манчо Гълъбов и започна разследване за причиняване на смърт по непредпазливост.