Показната интервенция извърши д-р Орлин Савов, водещ уролог от клиниката "Urologie 24" в Нюрнберг пред около 20 негови колеги от цялата страна. За първи път тази операция бе извършена в началото на май във филиала на клиниката във Варна, уточни директорът й д-р Динко Младенов.
Първата операция с лазер в урологията е извършена през 1983 г. като с времето техниката се усъвършенства и през 2007 г. се стига до тази "машина", която няма нужда от водно охлаждане и силов ток и е практична като размери, уточни д-р Савов. Той призова колегите си да настояват за по-бърза реакция от страна на Здравната каса за въвеждане на клинична пътека за тази операция, тъй като по думите му 51 на сто от урологичните заболявания с тази диагноза. Цената на операцията е 1800 лева, от които 700 лева са консумативите, допълни урологът. Според него обаче държавата спестява много от престоя в клиниките и от отпадането на лечение с медикаменти.
Лазерът "Biolitec Twister", с който бяха извършени две операции в Пловдив, измества известния в медицината "зелен лазер". По думите на д-р Динко Младенов причината за това е неговата мултифункционалност в урологията. Новият за България метод се практикува в Германия срещу 2400 евро с регламент от Здравната каса там. Увеличението на простатната жлеза се наблюдава при около 40 на сто от мъжете на възраст над 50 години и в 90 на сто над 61 години.