Тя е посветена на лозята, виното и веселието, и проследява празника от времето на древните Дионисиеви тържества. Това каза Грозделина Георгиева, уредник в музея, предаде БТА.

В народния календар празникът Трифон Зарезан наследява древните Дионисиеви тържества.

По думите на Георгиева "още траките, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители". В своята поема "Дела и дни" Хезиод /VIII-VII в. пр. Христа/ дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино, допълва уредникът и цитира:

"Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис".

Грозделина Георгиева определя изложбата като "ода за виното - единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха /Св. Трифон/".

В 12-те богато илюстрирани табла могат да се прочетат легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог - покровител на възраждащата се за нов живот природа.

Може да се разбере как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е неговото място в църковния ритуал и народните обичаи. Специално място е отредено на Тракия - родината на лозата и "превъзходното вино", което е определяно като "храна и лек за хората, но и дар от боговете, средство за общуване с тях".

След откриването на изложбата в двора на музея ще се състои и ритуалът по зарязване на лозата, като всичко ще бъде обилно полято с вино за бъдещ берекет.

Трифоновден в календара >>