Сред тях имаше такива, включително срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която преди дни заяви, че Съветската армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Това стана, след като за пореден път паметникът на Съветската армия в София беше изрисуван, включително с антиеврейски надписи.

В тази връзка общинският и областен съвет на БСП разпространиха декларация, в която се казва:

"Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и трябва да бъде наказан". Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия. Тази война бе най-жестоката и най-кървавата в историята на човечеството и нямаме право да забравяме".

Социалистите призоваха президента, премиера и лидери на всички политически партии да осъдят случилото се. Те настояха пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника.

В неделя с церемония на паметника Альоша и концерт в културния дом „Борис Христов“ ще бъде отбелязана 60-тата годишнина от изграждането му.